Kapcsolat

m6ny-0243kepp-normal.jpg      angol_zaszlo.png    

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ 

Ok

Tényleg hanyatlik a Brand lojalitás fogalma? I.
 

publikacio_63.jpg

 

Brand lojalitás
Írta: G.E. Matolay |brand, brandfejlesztés

Az a tendencia, hogy az ügyfelek egy Brandet következetesen előnyben részesítenek, mint árut vagy szolgáltatást a versenytársakkal szemben, még akkor is, ha új vásárlási lehetőségek merülnek fel. A Brand hűség és az ügyfelek megtartása kéz a kézben járnak, és ennek elérése, fejlesztése jövedelmező célokat jelent a vállalkozások számára.

Végül is nagyon jó az új ügyfelek vonzása a nagyobb Brand láthatóságon keresztül, de ha nem tudjuk elérni, hogy az új vásárló megragadjon termékkörünk közelében, akkor csak a rövid távú bevétel felpörgést fogunk látni.

A Brand lojalitás évtizedekkel ezelőtt teljesen általános volt, amikor a fogyasztók bizonyos vállalkozásokba vetették bizalmukat, hogy több kategóriában rajtuk keresztül kezeljék igényeiket - következetesen vásároltak járműveket ugyanazon gyártótól, és élelmiszereket is ugyanazon üzletekből vásárolták élelmiszereiket is. Ezekben az időkben is nagy feladat volt kiépíteni a Brand hűséget, de ha elérte a cég ezt a működési minőséget, akkor a Brand lojalitás teljesen természetes viselkedés volt a vásárlók részéről.

De vajon a mostani időkben teljesen hanyatlásnak indul a Brand hűség fogalma?
A fogyasztók elveszítették azon vágyukat, hogy hűségesek maradjanak egy adott Brand iránt?


Az elgondolás


Van néhány bizonyíték arra, hogy a Brand hűség napjainkban nem olyan aktív, mint korábban - például a háztartási cikkek általános brandjeinek 90% -a veszített piaci részesedéséből bizonyos alacsonyabb növekedésű kategóriáikban.
És logikusan értelme van annak, hogy a Brand iránti hűség hanyatlik, a következő okok miatt:

 

A. Az információs kor miatt:

Az internetnek köszönhetően a fogyasztók az egész világon hozzáférhetnek vállalkozásokhoz. Több választási lehetőségük van, mint valaha, és több információval rendelkeznek, hogy döntéseket hozzanak, tehát természetes, hogy feltételezzük, hogy olcsóbb és még praktikusabb termékeket választanak a kedvenc vállalataik termékeihez képest.

 

B. A munka természetének megváltozása miatt:

Az utóbbi évtizedekben teljesen átalakulóban van a munkakultúra is, ahelyett, hogy egész életen át egy társaságnál dolgoznánk, valószínűbb, hogy több karrierváltást is könnyedén megteszünk. Ma már létezik a karrier fogalma, meg korábban a munkamorált a hűség jellemezte. Míg a 60-as években született generáció már 4-5 munkahelyet is vált életében, addig a millenárisok, azaz a 2000 után születettek munkakultúrájában már 10-15 cég váltás is elképzelhető.
Az egyéni vállakozások száma is szintén következetesen növekszik, mivel egyre többen próbálják elkerülni a nagyobb vállalatoknál történő alkalmazotti munkát. Ezek a tényezők mind láthatóan csökkentik a lojalitás fontosságát és annak erejét. 

 

C. Vállalati bizalmatlanság:

Végül a világ népessége manapság már kevésbé bízik meg a vállalatokban, mint korábban. És ennek a bizalomnak a csökkentő tendenciája megakadályozhatja őket abban, hogy túlságosan nagy figyelmet tegyenek valamelyik üzletbe.
Miért is van ez a bizalom csökkenés? Még a legjobb vállalatok is kénytelenek tudatosan rontani a minőségükön, hogy versenyben tudjanak maradni az olcsóbb, tömegtermékekkel, melyek elárasztották a piacot. Korábban sokkal inkább megbízhattunk egy megvásárolt termékben, hogy az hibátlanul fog működni egy bizonyos ideig. Ezek még korrekt termékek, szolgáltatások voltak.
Manapság sokkal óvatosabban közelítünk meg minden újonnan vásárolt terméket, mert nagyok sok közülük vagy nem működik, vagy hamar elromlik vagy nem nyújtja azt, amire meg lett hirdetve.
Sok a bűnözés a minőség, az ígért minőség területén és mindez jócskán lerontja a lojalitás hajlandóságát.

 

A Legújabb kutatások: A Brand hűség két alapvető típusa

A Facebook és a többi social media keresztül elvégzett legutóbbi kutatások azonban azt sugallják, hogy a Brand hűség él és virul. Nemhogy csökkent, hanem erősödött. Viszont másként erősödött meg, mint az a korábbi időszakban jellemző volt.
Csak a Facebook 15000 felnőttet vizsgált meg, és sokszorosan több és különféle vertikumokban elemezte ki a viselkedési mintájukat.

A felmérések kőkemény statisztikai bizonyítékokon alapulva megmutatták, hogy általánosságban a fogyasztók 77%-a hajlamos újra és újra visszatérni kedvencéhez. Úgy tűnik azonban, hogy ez a 77 százalék 2 fő kategóriába sorolható:

 

I. A Brand-lojalisták, akik átlagosan a lakosság 37% -át teszik ki. Ismételt vásárlásokat hajtanak végre, és valóban „hűek” a kedvenc brandjeikhez, azaz nem váltanak olyan lehetőség miatt, mint alacsonyabb árak vagy kényelmesebb hozzáférés.

 

II. Az ismétlő vásárlók teszik ki a fennmaradó 40 százalékot, ők olyan embereket képviselnek, akik gyakran vásárolnak ugyanazon Brand néven, de csak azért, mert optimális élményt nyújtanak számukra. Esetleges alacsonyabb árak vagy a nagyobb kényelem miatt nem lenne probléma számukra egy esetleges Brand csere.

 

A Brandhűség nem halt meg, hanem kibővült. A Brand lojalistákat érzelmek motiválják, amikor visszamennek a kedvenc társaságukhoz, míg az ismételt vásárlókat kizárólag az előnyök tartják meg.

Nyilvánvaló, hogy az érzelmi kötelékek erősebbek és nehezebb őket megszakítani, de mindaddig, amíg naprakész és vonzó Brand stratégiáddal mindkét kategóriát meg tudod szólítani, addig meg tudod őrizni ügyfeleid feltételezett 77 százalékát.

A Brand hűség nem halhatott meg, amikor a Brandek szerepe, a Brand stratégiák piaci ereje jócskán megerősödött a mostani időkre.

Azt gondolod, hogy ez a 77 százalék elsősorban az idősebb generációkhoz tartozik, és az impulzusvezérelt, információs korban született millenárisok nagy része Brandről Brandre ugrál?

Valójában az ellenkezője igaz! A millenárisok úgy tűnik, hogy még hűségesek a Brandekhez, mint bármelyik másik, korábbi generáció. Náluk a Brandek számítanak, ők már Brand stratégiákat vásárolnak és hűek is maradnak hozzájuk.

Ez részben annak köszönhető, hogy a közösségi médiában lépnek kapcsolatba a Brandekkel, és nagy figyelmet fordítanak a vállalati értékekre, például a vállalati társadalmi felelősségvállalásra.

 

G.E Matolay 

MG Vállalkozás Mérnökség

Unique Branding szakértő, író, előadó