Kapcsolat

m6ny-0243kepp-normal.jpg      angol_zaszlo.png    

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ 

Ok

Egy egyperces történelmi lecke,
amelyet egész életedben használhatsz

 

publikacio_45.png

 

Írta: G.E. Matolay | történelem, döntés, gondolat

 

A Peloponnészoszi háborúban Perikész tábornok 100 hajót vezetett csatába. Az ellenség felé törve egy napfogyatkozás homályosította el a világot a sötétben. Az esemény mögött meghúzódó tudomány nem ismerete jókora pánikot váltott ki a katonák között.


Periklész odament a navigátorhoz, a feje köré tartva katona kabátját és azt kérdezte: "Félsz attól, amit látsz?" - Természetesen nem - mondta a navigátor -, ez csak egy darab fekete posztó!

Periklész elmosolyodott: "Akkor az sem számít, ha a sötétség oka valami teljesen más?"

Ha nem értjük meg az élet jelenségét, akkor az a legrosszabb forgatókönyveket készítünk el.


Az eredmény félelem, és a félelem rossz döntésekhez vezet. Ehelyett meg kell változtatnunk perspektívainkat, nézőpontjainkat.

A nézőpont minden, és bármelyik pillanatban megváltoztathatjuk.

Bármely helyzetet sokféle szemszögből megítélhetünk. Lebonthatjuk részeire. Ránézhetünk, mögé nézhetünk, belenézhetünk vagy akár rajta keresztül is.

Mindazonáltal sok szempontot figyelembe vehetünk, amelyet meg lehet próbálni, végül találunk egy olyan lehetőséget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy továbblépjünk - és ez az élet alapvető lényege.

 

Ennek a gondolatkísérletek nem az volt a célja, hogy választ adjon az egyéni nézőpont problémáira, hanem az, hogy bátorságot adjon arra, hogy egy pillanatra szünetet tartson, amikor szembe kell néznie az ismeretlennel.

Csak egy percet vesz igénybe ez a bátorság, és egyetlen történet segítségével elindíthatja ezt a szokást, hogy megnyugtassa magát.

Ne engedd meg, hogy a képzeleted a teljes félelembe húzódjon bele.

Végy egy lélegzetet, válj újra érdeklődővé, és haladj át a különféle nézőpontjaidon, amíg meg nem találod azt, amely működőképes.

Kezeld a félelmet, és jöjj rá: a sötétség okának nincs jelentősége. A lényeg az, hogy folytassuk.

 

G.E. Matolay 

MG Vállalkozás Mérnökség

Unique Branding szakértő, író előadó