Kapcsolat

m6ny-0243kepp-normal.jpg      angol_zaszlo.png    

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ 

Ok

5 jó dolog, ami a mostani vírus válságot követni fogja


publikacio_44.jpg


Írta: G.E. Matolay | válság, változások, vírus

 

A legjobb módszer a koronavírus őrületében nyugodtnak maradni és a jelen pillanatra összpontosítani. Fogadja el a valóságot, úgy ahogy az van.
Vegye észre, hogy mi az, ami rendben van és mi az, ami kezelésre szorul, majd jó irányítással, lépésről-lépésre haladással és elszántsággal kezdje el kezelni a kihívást. Mindig van mit tenni bármekkora válság helyzetben is, maradjon aktív és tevékeny. 

 

A második legjobb módszer a jövőbe történő időutazás. Mi fog történni, miután ennek vége lesz? El tud képzelni egy nyugodtabb holnapot? 

 

Mire is jó ez az egész? Ki fog hamarosan derülni! Nehéz most ezt látni, de az erőfeszítés meg fogja hozni a gyümölcsét, amire vágyunk ebben a sötét időben.

 

Természetesen senki sem tudja megjósolni a jövőt, de amikor arra gondoltunk, hogy milyen pozitív, hosszú távú következményeket találhatunk ezzel a válsággal kapcsolatban, rengeteg potenciált találtunk. Természetesen ezzel nem vagyunk egyedül, csak meg akarjuk erősíteni azokat a piackutatásokat, amelyeket már többen is elvégeztek.

Ez a válság sok új szokást és újfajta gondolkodásmódot fog maga után vonni. 

 

Íme 5 előrejelzés:

 

1. Készpénz nélküli fizetések mindenütt megerősödnek

 

Németországban az összes kifizetés felét még mindig készpénzben teljesítik. A felét! El tudja ezt képzelni? Ki akar nehéz, piszkos érméket és bankjegyeket hordozni, amelyeket állandóan újra ki kell venni egy kellemetlen helyen lévő ATM-ből?

 

Nyilvánvalóan sokan nem akarnak most készpénzben fizetni. Nem számít, mennyire fejlett az Ön országa készpénz nélküli fizetés szempontjából, nagy az esély arra, hogy ezeknek a kifizetéseknek a részesedése és minden, ami ezek lehetővé tételéhez szükséges, innen csak felfelé fog emelkedni. 

 

Az emberek a szokásaik rabjai. De még a legmegrögzöttebb készpénzes fizetőket is könnyen megingathatja a kártya könnyű odaérintése vagy lehúzása, ha most több hónapig rá lesznek kényszerítve a használatára. Előnyös lesz higiéniás szempontból, nyomon követhetjük a kiadásokat és időt spórolunk vele.

 

2. A Home office lehetőség elérhető lesz sokak számára

 

Papíron a német vállalatok 40%-a megengedi az alkalmazottaknak, hogy távolról dolgozzanak. A valóság másképp néz ki és valószínűleg ez az egyik oka annak, amiért a németek különösen boldogtalanok a munkahelyükön. De ebben a szituációban még a barátom is otthonról dolgozik, akinek korábban szilárd elvei szóltak ez ellen.

 

Különösen a kis- és középvállalkozásokra jellemző, hogy csak vészhelyzetekben veszik rá magukat a távoli munkára. Még ha hivatalosan engedélyezik is az otthoni munkavégzésre való váltást, gyakran ez furcsa képet mutat és “svédasztalossá” válik.

 

Lehet, hogy az Ön országa már nyitottabb a távoli munkára, mindenesetre most, hogy mindenkit arra kényszerítenek, hogy a közakarat szerint működjön, úgy gondolom, hogy a vírus áthaladása után valószínűleg sokkal magasabb lesz az otthonról történő munkavégzés elfogadottsága.

 

Mivel a legtöbbünknek egyébként csak laptopokra és internet-hozzáférésre van szüksége, úgy gondolom, hogy jót tesz ez az autonómia. Boldogabbá tesz minket, időt és pénzt takarít meg. Apósom is határozottan egyetért a maga 75 évével.

 

3. Alaposan meg fog emelkedni az online házhoz rendelési szolgáltatások és kézbesítések minősége

 

Németországban és Ausztriában a karantén-élet nem olyan rossz. Van sok Azonnali Szállítás, amely mindennapi árukat visz ki a megrendelés napján. Néhány nagy élelmiszerbolt-láncunk is házhoz szállítást kínál.

 

Viszont ha egy olyan kisvárosban ragadt, mint a párom szülei, akkor még mindig nem tud anélkül enni, hogy autóba szállna. Ez különösen az idős embereknek rossz, ha nagy koncentrációban élnek egy elszigeteltebb területen. Egy 80 éves nő számára a vezetés elég veszélyes, ez tény. Az élelmiszerek beszerzése most élet és halál kérdése lehet.

 

Mivel a millenniumi és a fiatalabb generációk már hozzászoktak az online rendelési élethez, a tendencia itt mindig egyértelmű volt. A koronavírus azonban felgyorsíthatja az igény szerinti szolgáltatások széles körű elérhetőségét és a kézbesítés fejlesztését az egész világon.

 

Orvosa, optikusa, fodrásza - talán hamarosan mindannyian házhoz jönnek, de a válság után legalább az élelmiszerek mindenképpen házhoz fognak.

 

4. Kevesebbet fogunk költeni a “felesleges” fogyasztási cikkekre

 

Hívjon őrültnek, de azt hiszem, most az emberek meg tudják különböztetni azt, ami igazán fontos. A szenvedés - akár a sajátunk, akár másoké -, ösztönöz minket.

 

Ki érzi úgy, hogy divatos ruhákat akar most vásárolni? Kit érdekelnek a VIP jegyek? Ha az ember kénytelen csökkenteni az elvárásait és fel kell hagynia a nagyvonalú élettel, azzal képes lesz teret nyerni a gondolkodáshoz. Egy általános következtetés: “Ó, egyáltalán nincs is erre szükségem.”

 

Hirtelen elegendő nézni, ahogy a gyermekek játszanak, olvasni egy könyvet vagy beszélni egy baráttal telefonon. Ha az ember nem zavaró tényezőkkel tölti ki a szabadidejét, akkor az egyetlen alternatíva az, ha értelmesen tölti azt.

 

Nyilvánvaló, hogy ezeket a csökkentett kiadásokat nem lenne jó örökre meghosszabbítani és papíron is elég rosszul mutat a világgazdaság asztalán - de végül azt hiszem, hogy jobb emberekké fog tenni minket. Még több erőforrást tudunk majd felhasználni mások javára, miután folytatni tudjuk a szokásos üzleti tevékenységeket.

 

5. Javulni fog társadalmunk globális válságkezelése

 

Nos, ez a válság valószínűleg tovatűnik majd a történelemben, de hiába volt gyors és hatékony az információ előállítása és terjesztése a válság szempontjából, mégis számos elemzés és jelentés azt mutatja, hogy még sok fejlesztési lehetőség van az előkészítésben és a megelőzésben.

 

Olaszország a bolygó egyik legfejlettebb nemzete és az egészségügyi rendszere két hét alatt összeomlott. A Vapiano étteremlánc mindössze két nappal azután csődöt jelentett, hogy a legtöbb éttermét bezáratták. 200 tudósnak nyílt levelet kellett írnia az Egyesült Királyság kormányának, hogy végre cselekedjen.


Ha ez ismételten megtörténik, biztosíthatom önöket, hogy minden érintett egy-két dolgot másképp fog csinálni. A legalapvetőbb, hogy nagyobb sürgősségi tartalékokat kell képeznünk az alap higiéniai termékekből, gyógyszerekből és orvostechnikai alapkészülékből. 

 

De azt hiszem, ennél sokkal többet fogunk még látni. Csakúgy, ahogy szeptember 11-e örökre megváltoztatta a repülőtéri biztonságot, a koronavírus után az egészségügyi ellátás soha nem lesz ugyanaz, mint régen.

 

G.E. Matolay

MG Vállalkozás Mérnökség

Unique Branding szakértő, író, előadó